KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Narodowe Czytanie

NARODOWE CZYTANIE to akcja, której inicjatorem jest Prezydent RP Bronisław Komorowski uznający, że najwybitniejsze dzieła rodzimej literatury jednoczą nas jako wspólnotę, wzmacniają polską tożsamość i narodową dumę. W tym roku, po „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza i dziełach Aleksandra Fredry, przyszła pora na „Trylogię” Henryka Sienkiewicza.

Inicjatorem akcji na naszym terenie był Pan Waldemar Chałat Burmistrz Koluszek. Fragmenty pisanych ku pokrzepieniu serc „Ogniem i mieczem”, „Potopu” i „Pana Wołodyjowskiego” kolejno czytali : Pani Edyta Szeleszczyk – przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury i Spraw Młodzieży Rady Miejskiej w Koluszkach i nauczyciel I Liceum Ogólnokształcącego im. H. Sienkiewicza w Koluszkach,ks. diakon Piotr Sudowski, Pan Waldemar Chałat - Burmistrz Koluszek, Pan Ryszard Hejchman -radny Rady Miejskiej w Koluszkach, Pani Barbara Kaniecka – Honorowa Obywatelka Gminy Koluszki, Pani Bożena Ostrowska – dyrektor Przedszkola nr 1 w Koluszkach, Pani Zofia Kladzińska – Honorowa Obywatelka Gminy Koluszki, Pan Kazimierz Zawadzki – wykładowca i wiceprzewodniczący Rady Programowej AWD.

Na nowo przeżywaliśmy fortele pana Zagłoby porwanie pięknej Heleny, oświadczyny Basi, pożegnanie Wołodyjowskich przed śmiercią Michała i pogrzeb pierwszego żołnierza Rzeczypospolitej. Oj, nie niejedna łza zabłysła w oczach słuchaczy.

Wielką niespodziankę przygotowały uczennice Gimnazjum nr 1 w Koluszkach. Marysia Szymczyk zagrała na skrzypcach „Sokoły”. Klaudia Zaborska i Martyna Pietrasik zaśpiewały „Dumkę na dwa serca”. „W stepie szerokim usłyszeliśmy w wykonaniu: Marty Bąkowskiej, Ali Lipieckiej, Marysi Szymczyk, Klaudii Zaborskiej, Martyny Pietrasik i Oli Środy. Dziewczęta przygotowały utwory pod kierunkiem pana Romualda Spychalskiego.

Prowadzący spotkanie Mateusz Jaśkiewicz i Adrian Kuc zasypywali przybyłych ciekawostkami z życia szlachty. Co podawano na szlacheckich stołach, jak wyglądał strój szlachecki, gdzie obradowały sejmiki to tylko niektóre z tematów wybranych przez prowadzących. Obaj prowadzący są współzałożycielami portalu historiaKoluszek.pl a swojej pasji są oddani bezgranicznie.

Pani Zofia Kladzińska także przygotowała niespodziankę. Na spotkanie przyniosła książkę Andrzeja Stojowskiego „W ręku Boga”, która stanowi ciąg dalszy „Trylogii”. Każdy uczestnik spotkania, który przyniósł Trylogię uzyskał pamiątkowe stemple. Dzięki Pani Iwonie Rosińskiej – dyrektor Gimnazjum nr 2 w Koluszkach można było zobaczyć "Ogniem i mieczem” oraz "Potop" z 1896 r. (wydanie jubileuszowe).

Biblioteka dziękuje wszystkim, którzy pomogli nam zorganizować Narodowe Czytanie w Koluszkach, wszystkim czytającym "Trylogię" oraz Miejskiemu Ośrodkowi Kultury w Koluszkach za wypożyczenie strojów i nagłośnienia.