KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Droga do wolności

W związku z obchodami 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, Biblioteka w porozumieniu z dyrektorami szkół ponadgimnazjalnych ogłosiła konkurs składający się z dwóch części. Pierwsza polegała na napisaniu pracy historycznej na jeden z tematów:

1. Jak rozumiesz słowa J. Piłsudskiego „ Niepodległość nie jest Polakom dana raz na zawsze”
2. Słowa „Wolność krzyżami się mierzy...” zostały napisane nazajutrz po bitwie o Monte Cassino. Dwieście lat wcześniej zostały napisane słowa „...kiedy my żyjemy”. Spróbuj odkryć na nowo znaczenie tych słów.

W drugiej części młodzież miała wybrać bohatera z czasów 1918-2018, który odegrał ważną rolę w odzyskaniu niepodległości i wolności i przedstawić ją w krótkiej formie teatralnej. I Liceum Ogólnokształcące im. Henryka Sienkiewicza w Koluszkach zaprezentowała Marszałka Józefa Piłsudskiego, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Koluszkach zaprezentował Tadeusza Mazowieckiego, a Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 2 w Koluszkach – rotmistrza Witolda Pileckiego.

Komisja w składzie: Pani Anna Malecha – nauczyciel historii, Przemysław Wegwert – redaktor naczelny „Tygodnia w Koluszkach” i Mateusz Jaśkiewicz – Stowarzyszenie „Historia Koluszek” wyłoniła laureatów konkursu. W części literacko-historycznej zwyciężył Adam Jendrzejewski z I LO w Koluszkach. II miejsce zajął Jakub Kopa, a III – Sylwia Dziedzic. Oboje są uczniami ZSP nr 2 w Koluszkach.

W drugiej części I miejsce zwyciężyła drużyna ZSP nr 2 w Koluszkach. II miejsce zajęły ex aequo zespoły z I LO w Koluszkach i ZSP nr 1 w Koluszkach. Nagrody wręczyli: Pani Krystyna Lewandowska – Z-ca Burmistrza Koluszek oraz Pan Andrzej Opala – Starosta Łódzki Wschodni.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy i dziękujemy za udział.