KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ławeczka Strzemińskiego

Władysław Strzemiński powrócił do Koluszek. Zasiadł na ławeczce przed naszą Biblioteką, którą odsłoniliśmy w piątek, 5 października.

Uroczystego odsłonięcia pomnika – ławeczki dokonali Andrzej Opala Starosta Powiatu Łódzkiego Wschodniego, Zastępca Burmistrza Krystyna Lewandowska, Anna Szostak Przewodnicząca Rady Miejskiej w Koluszkach, Danuta Oleksiak Dyrektor Biblioteki Miejskiej w Koluszkach,  Mateusz reprezentant Przedszkola Nr 2 i Andrzej Fydrych twórca projektu.

Autorem rzeźby jest mieszkaniec Koluszek, absolwent, a obecnie wykładowca ASP w Łodzi – Andrzej Fydrych. Koszt wykonania i instalacji rzeźby to 129 tys. zł. Prawie 85% tej kwoty stanowi dofinansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego w ramach Rozwoju Infrastruktury i Atrakcyjności Turystycznej Gminy Koluszki.

Wydarzenie swoim wspaniałym programem uświetniły dzieci z Przedszkola nr 2 w Koluszkach oraz Familia Krześlak.

Po zakończeniu części oficjalnej, dla gości przygotowano piętrowy tort z okazji 70-lecia Biblioteki i 20-lecia nadania Bibliotece Miejskiej imienia Władysława Strzemińskiego. Tort kroiła „współczesna” Katarzyna Kobro. W nastrój muzyki “podwórkowej” wprowadził uczestników koncert zespołu Familia Krześlak.

Na zakończenie, w porze obiadowej była kiełbaska z grilla, sałatki i ciepłe napoje.  Na zakończenie przypominamy, że Władysław Strzemiński mieszkał w Koluszkach w latach 1928 – 1931. Uczył rysunku i robót ręcznych w Gimnazjum Macierzy Szkolnej oraz w Żeńskiej Szkole Przemysłowo-Handlowej. Jego autorstwa jest pomnik Orła Białego stojący na skwerze przy ul. 3 Maja.

 

Dziękujemy:
- Panu Mateuszowi Jaśkiewiczowi za poprowadzenie uroczystości,
- Paniom Annie Oraczyńskiej i Marlenie Jasińskiej oraz Panu Romualdowi Spychalskiemu za przygotowanie dzieci,
- Przedszkolakom za brawurowe wykonanie trudnego programu,
- Pani Marzenie Goli za stroje wykorzystane w pokazie inspirowanym malarstwem,
- Salonowi Fryzur "Metamorfoza" za piękne fryzury dziewczynek,
- Pani Agnieszce Kurc za wcielenie się w postać Katarzyny Kobro.
- Dziękujemy mieszkańcom Koluszek za liczne przybycie i świętowanie z nami 70-lecia działalności Biblioteki i 20-lecia nadania Bibliotece imienia Władysława Strzemińskiego.