KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Podwieczorek z Haliną Kunicką

18 czerwca gościem biblioteki była Halina Kunicka, piosenkarka obdarzona niezwykłym głosem. Była i jest kochana przez miliony Polaków.

Artystka urodziła się we Lwowie. Jest absolwentką Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Jak dziś mówi, nie wyobraża sobie siebie w todze sędziego czy adwokata. Jak zaczęła się jej wielka przygoda z piosenką? Mama namówiła ją do udziału w konkursie organizowanym przez Polskie Radio. W komisji zasiadali Stefania Woytowicz, Aleksander Bardini i Hanna Skarżanka. Podczas programu została wypatrzona przez ludzi z kabaretu Pinezka, z którym rozpoczęła współpracę.

Koncertowała na całym świecie: od Nowego Jorku, San Francisco przez Londyn, Paryż, Lizbonę po Tokio i Sidney.

Halina Kunicka to nie tylko wspaniała piosenkarka. To także cudowna kobieta, o czym przekonali się uczestnicy spotkania. Oczywiście podczas naszego podwieczorku nie mogło zabraknąć wspomnień o Lucjanie Kydryńskim. Przypomnijmy, że był on erudytą, dziennikarzem muzycznym, konferansjerem, twórcą audycji radiowych, wieloletnim felietonistą „Przekroju”. Halina Kunicka przerwała koncertowanie na lata choroby męża, a następnie długi okres żałoby. Wspominając męża podkreśla jego wielką wiedzę i optymizm, poczucie humoru.

Halina Kunicka podkreśla, że kiedy śpiewa żyje. Dla widzów zaśpiewała: „Lato, lato”, „Niech no tylko zakwitną jabłonie”, „Szczęście”, „Gwiazda miłości”, „To były piękne dni”,” Młodym być”, „Ja śpiewam piosenki”, „Od nocy do nocy”.

Gdy spotkanie dobiegło końca stała się rzecz dotąd niespotykana. Wszyscy, którzy przybyli na spotkanie z Haliną Kunicką pozostali na swoich miejscach, czekając na dalszy ciąg. Tak nasz gość zaczarował Koluszki.

Podwieczorek poprowadził redaktor Leszek Bonar.