KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

SPACER PO REGIONIE ŁÓDZKIM Z SENATOREM RYSZARDEM BONISŁAWSKIM

W dniu 29 kwietnia w Miejskiej Bibliotece Publicznej, odbyła się prelekcja znanego przewodnika, znawcy historii i kultury województwa łódzkiego senatora Ryszarda Bonisławskiego. Była to prelekcja wpisująca się w cykl prowadzonych wykładów na temat dziedzictwa kulturowego ziemi łódzkiej.

W trakcie ponad godzinnego wystąpienia Senatora, słuchacze prelekcji odbyli sentymentalną podróż po zakątkach regionu ziemi łódzkiej, słuchając o historii zabytków oraz pięknie ukształtowania krajobrazu, m. in. okolic Łowicza, Nieborowa, Inowłodza, Spały i oczywiście Koluszek. Byli również zachęcani i inspirowani do odwiedzenia miejsc trochę bardziej oddalonych od swojej miejscowości zamieszkania, np: Domaniewic, małej miejscowość obok Łowicz, w której można obejrzeć niezwykłe organy w kształcie orła, a dziś rozsławionej przez złotego panczenistę Zbigniewa Bródkę. Walewic gdzie urodził się syn Napoleona, przybliżenie tego miejsca połączone z wplątanymi wątkami z życiu Pani Walewskiej, prowadziły słuchaczy po wielowątkowych ścieżkach losów ludzkich opisanych na tle dworów, kościołów, dolin i pagórków naszego regionu.

Prelekcja obfitowała w barwne anegdoty i ciekawostki, m.in. dotyczące pierwszego wzniesionego ceglanego kościoła w naszym województwie. Całość tej podróży w czasie i przestrzeni, była usytuowana w kontekście przybliżania losów wybitnych postaci mających wpływ na tworzenie historii, co tworzyło spójną narrację przybliżania biegów wydarzeń dziedzictwa regionu łódzkiego. Podkreślając iż, tak łatwo utracić to co zostało stworzone, namawiając do dbania o naszą tradycje.Omawiane zabytki prezentowane były na współczesnych oraz archiwalnych i unikatowych zdjęciach ze zbiorów prelegenta, co cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.