KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Urząd Kontroli Skarbowej uczy

Urząd Kontroli Skarbowej kojarzy się nam z powagą, z kontrolami, a czasem nawet z kłopotami. Nie wszyscy wiedzą, że UKS to także akcje edukacyjne m.in. „Weź paragon”. Zespół pracowników Urzędu Kontroli Skarbowej w Łodzi odwiedził naszą Bibliotekę, by spotkać się z uczniami klasy II Szkoły Podstawowej nr 2 w Koluszkach. Z czego składa się budżet i jakie zadania są z niego finansowane, to dla dzieci trudny temat. Podstawą do wyjaśnień stał się kalendarz wydany przez Ministra Finansów, składający się z prac plastycznych dzieci. Uczniowie, którzy uczestniczyli w tej niezwykłej lekcji śmiało mogą powiedzieć, że pierwsze dyskusje o budżecie mają już za sobą.Nieco kłopotu sprawiło dzieciom pojęcie "szarej strefy". Za to w zakresie postępowania w przypadku składania reklamacji, mogą udzielać rad. Dzieci szybko wymieniły powody, dla których warto wziąć paragon: ułatwia złożenie reklamacji, możliwość porównania cen, wspieranie uczciwej konkurencji, pewność, że nie zostaniemy oszukani, zmniejszenie szarej strefy. Zdobytą wiedzę uczniowie utrwalili podczas zabaw. Pracownicy UKS przygotowali się do nich bardzo starannie. Były krzyżówki, rebusy i zabawa w „zakupy”. Dzieci obdarowane zostały wieloma gadżetami. Dla nas wielką radością były słowa naszych małych gości: „to moje najfajniejsze zajęcia”., „muszę częściej przychodzić do biblioteki”, „ale najlepiej na zajęcia z Urzędem Kontroli Skarbowej”.