KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Warsztaty literackie z Dariuszem Rekoszem

14 listopada w Bibliotece odbyły się warsztaty leterackie skierowane do gimnazjalistów, które poprowadził pisarz i autor książek dla dzieci i młodzieży Dariusz Rekosz. Podczas warsztatów młodzież poznała zasady budowania akcji i dialogów oraz sposoby narracji.

Dariusz Rekosz jest także autorem cyklu słuchowisk radiowych dla dzieci i młodzieży, pod wspólnym tytułem Detektywów para – Jacek i Barbara. To także pisarz, prozaik – autor książek Szyfr Jana Matejki, będącej polską parodią Kodu Leonarda da Vinci oraz powieści sensacyjnej Zamach na Muzeum Hansa Klossa. Honorowy Ambasador Literatury Dla Dzieci i Młodzieży, Kampanii Mama, Tata &... Myself? Książka Dariusza Rekosza - "Detektywów para - Jacek i Barbara. Tajemnicza szafa" - uzyskała tytuł: Najlepsza Książka na Lato 2012, w kategorii "Dla Dzieci", w plebiscycie internetowym portalu Granice.pl.