KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

WSZYSCY JESTEŚMY KONSUMENTAMI

16 kwietnia, na zaproszenie Akademii Wieku Dojrzałego, do Koluszek przyjechała pani poseł Elżbieta Królikowska-Kińska. Tematem spotkania było szeroko rozumiane prawo konsumenta. W spotkaniu uczestniczył także Burmistrz Koluszek pan Waldemar Chałat i jego zastępca pani Krystyna Lewandowska.

Wszyscy jesteśmy konsumentami. Chyba każdy z nas zawiódł się na jakimś zakupie. Wciąż słyszymy o rosnącej liczbie nieuczciwych praktyk sprzedaży. Dobrze wiedzieć jakie mamy prawa, aby nie dać się nikomu wykorzystać. Nowelizacja ustawy o prawach konsumenta jasno określa, że sprzedający bierze na siebie odpowiedzialność za jakość produktu i ma obowiązek rzetelnego informowania klienta o całkowitych kosztach zakupu towaru i kosztach przesyłki. Obecnie mamy 14 dni (dotychczas było to 10 dni) na zwrot zakupionego towaru. Przy tym nie musimy naszej decycji niczym uzasadniać. Składając reklamacje powinniśmy wiedzieć, że to sprzedawca musi udowodnić, że daną rzecz użytkowaliśmy niezgodnie z jej przeznaczeniem. Zmiany wprowadzono także w ustawie nazywanej potocznie „o odwróconym kredycie hipotecznym”. W chwili obecnej kredyty te mogą być udzielane wyłącznie przez banki będące pod nadzorem finansowym. Osoba podpisująca umowę wybiera okres kredytowania. Najważniejsze jednak jest to, że mieszkanie nadal jest własnością osoby, która podpisała umowę z bankiem. W okresie 12 miesięcy po śmierci właściciela mieszkania, jego spadkobiercy mogą spłacić kredyt i odzyskać nieruchomość. Wcześniej po śmierci właściciela mieszkanie przechodziło na rzecz banku.